Werken als salarisadministrateur

De salarisadministratie ziet men doorgaans als vervelend en saai werk, vooral omdat het veel tijd en moeite kost. Dat zijn de twee belangrijkste redenen voor het uitbesteden van de salarisadministratie. Deze taak wordt dan overgedragen aan een salarisadministrateur. Jij als administrateur hebt de taak om de salarissen van de werknemers van een bepaald bedrijf op tijd en zorgvuldig in een overzicht te zetten, zodat ze door de baas betaald kunnen worden. Hierbij hou je natuurlijk ook rekening met loonheffingen en overige premies die van de lonen ingehouden moeten worden. Daarnaast regel jij de loonstroken en jaaropgaven. Meer over de taken van een salarisadministrateur lees je hieronder.

Werkzaamheden

Zoals gezegd ben jij als administrateur verantwoordelijk voor het regelen en ordenen van de lonen van werknemers. Maar daar is niet alles mee gezegd. Een dergelijk beroep vereist veel geduld en een uiterst zorgvuldige aanpak. Allereerst is het namelijk de bedoeling dat jij zo veel mogelijk gegevens verzamelt, verwerkt, controleert en archiveert. Dit is noodzakelijk voor het maken van een groot overzicht, zodat alles op zijn plaats valt en meteen duidelijk is. Dit zorgt er ook voor dat er niets ontbreekt of over het hoofd gezien wordt. Daarnaast ben jij er ook voor om wijzigingen in premiepercentages en overige bedragen aan te passen in het overzicht. Verder moet jij ervoor zorgen dat de lonen en belastingen tijdig overgemaakt worden, zodat er geen achterstallig onderhoud plaatsvindt. Ten slotte beantwoord jij vragen en verschaf jij informatie over de gegevens op de loonstroken van de medewerkers.

Competenties

Natuurlijk is niet iedereen weggelegd voor een baan als salarisadministrateur. Zoals eerder genoemd, is geduld een schone zaak en daarbij ook een van de belangrijkste competenties van dit beroep. Maar natuurlijk hoort hier ook precisie bij. Mocht dit ontbreken, is de kans groot dat je niet zo zorgvuldig omkijkt naar eventuele fouten en ontbrekende bedragen. Dit zorgt voor een lek in het overzicht en uiteindelijk komen er geldproblemen. Dit kan je je baan kosten. Uiteraard moet je ook goed met cijfers zijn, omdat dit het grootste deel van je werk beslaat. Dyscalculie is dan ook niet handig in combinatie met dit beroep. Ook het omgaan met een computer moet je niet in de weg zitten, omdat tegenwoordig een groot deel van de administratie via het internet geregeld wordt. Natuurlijk bestaat er nog een “back-up” op papier. Ten slotte is integriteit een belangrijke competentie. Jij weet van iedere werknemer wat hij of zij verdient, maar je verspeelt deze informatie niet buiten de werkvloer. Meer informatie is te vinden bij Kolibrie Payroll.