Een eigen bedrijf starten doe je goed als je start zoals het moet.

Veel startende ondernemers beginnen vol optimisme en goede moed aan hun avontuur van het zelfstandig ondernemerschap. Immers een eigen bedrijf starten is iets waar ze vaak al vele jaren van gedroomd hebben en nu komt het er dan eindelijk van. Vaak heeft de aspirant ondernemer ook al veel ervaring op het vakgebied dat hij of zij wil uitoefenen. Ze hebben meestal al jaren bij een onderneming gewerkt in dezelfde branche als waarin ze hun eigen bedrijf beginnen.

Een bedrijfsplan maken komt vaak niet in ze op.
Veel van deze starters zijn zo vol vertrouwen in hun eigen kennis en kunde dat ze daardoor menen dat een bedrijfsplan maken niet nodig is. Immers ze weten het allemaal wel. Wat ze echter vaak over het hoofd zien is dat er bij het runnen van een onderneming veel meer komt kijken dan alleen vakmanschap en ervaring met de klanten en de producten en/of diensten.

Buiten de vakbekwaamheid komen zaken aan de orde als het bewaken van de liquiditeitspositie van het bedrijf, het ontwikkelen van een optimale marketingstrategie en het voeren van een financiële boekhouding. Zelfs als dit laatste wordt uitbesteed is het toch van belang om als ondernemer zelf voortdurend op de hoogte te zijn van de financiële situatie van het moment en de verwachtingen voor de toekomst. Ook een bedrijfsplan maken is onderdeel van de vaardigheden die belangrijk zijn. Een eigen bedrijf starten is niet iets waar lichtvaardig mee omgegaan moet worden en dus is het zaak om goed voorbereid te zijn.

Een bedrijfsplan maken legt een degelijk fundament onder de startende onderneming

Onderzoek heeft aangetoond dat startende ondernemers die een bedrijfsplan maken een aanzienlijk grotere kans op succes hebben dan de mensen die een eigen bedrijf starten en dit nalaten. Vandaar dat instanties zoals de kamer van koophandel, banken , de overheid en business coaches allemaal hameren op het belang van een ondernemingsplan maken. Helaas lijkt het vechten tegen de eigenwijze bierkaai daar vele starters, hoewel ze deze boodschap gehoord hebben, toch blijven beginnen met hun bedrijf zonder een ondernemersplan.

Zo’n ondernemer zou zichzelf de vraag moeten stellen of hij of zij inderdaad wel geschikt is om een eigen bedrijf te beginnen als het maken van een ondernemingsplan blijkbaar al te veel moeite is.